Waarom je nu een tachograaf nodig hebt!

Wat is een tachograaf? Het is een apparaat dat de tijd, afstand en snelheid van een voertuig registreert. Dit doet de chauffeur door aan het begin van de rit en als hij stopt voor zijn werk op een knop op het stuur te drukken. Tachografen zijn essentieel om snelheidsovertredingen, vermoeidheid en werkovertredingen te voorkomen. Ze worden ook gebruikt om de werktijden van chauffeurs te controleren. Tachografen werden voor het eerst gebruikt in 1885 door een uitvinder genaamd George A. Longden. Hij vond de tachograaf uit om de snelheid van treinen te bewaken. De tachograaf is een belangrijk apparaat in de transportsector.

Wat zijn de voordelen van een tachograaf?

De voordelen voor de wagenpark beheerder zijn: Dat je als wagenpark beheerder ultieme controle hebt over je wagens en je bestuurders. Wanneer je gebruik maakt van een tachograaf wordt namelijk elke meter geregistreerd mocht er dus een werknemer zijn die niet doorrijdt kan je dit zien in de app. Wanneer een bestuurder een ongeluk maakt kan je dat ook zien in de app. Het is dus erg belangrijk dat je zo’n systeem in je auto’s laat plaatsen. Buiten dat het heel erg handig is is het ook verplicht. Chauffeurs mogen niet meer dan twaalf uur per dag werken en dat wordt ook getoond op de app. Als een chauffeur meer dan twaalf uur werkt, moet u van chauffeur wisselen en dit melden bij de belastingdienst. Het voordelen van een tachograaf voor de werknemer is dat het bijhoudt hoe lang je aan het rijden bent du je hoeft niet je uren bij te houden.

Is een tachograaf verplicht?

Ja, een tachograaf is verplicht je moet hem in de auto hebben als je voor je werk rijdt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de taxichauffeurs, vrachtwagen chauffeur, internationaal en nationaal. Het gaat om veiligheid van de chauffeurs en ook van andere weggebruikers. Vroeger, toen het nog niet verplicht was gebeurden en nogal wat ongelukken. Mensen reden te lange ritten en dat was niet verantwoordelijk. Nu, met deze nieuwe technieken wordt de wereld een stukje veiliger. Gelukkig maar! Wanneer je de tachograaf niet in de wagen installeert riskeer je een boete, dit kan je dan duur komen te staan. Wanneer je meerdere wagens in beheer hebt kan dit bedrag erg uit lopen het is dus echt raadzaam om een tachograaf te installeren. Niet allen voor je portemonnee maar ook voor de veiligheid van jou en je jouw collega’s, want dat is het belangrijkste wat telt: een veilige werk plek.

Geef een reactie