Hoe hoog mag je schutting zijn?

De tuin verbouwen, een nieuwe tuin aanleggen, je stuit in ieder geval altijd op de schutting als je een tuin wilt vernieuwen. De schutting bepaalt eigenlijk de hele sfeer van de tuin en is daarom een van de belangrijkste elementen! Maar als je van schutting gaat veranderen en een mooie schutting uit hebt gekozen bij hilhouttuinhout.nl is het wel zo handig om te weten wat er wel en niet mogelijk is. Vragen als ‘hoe hoog mag je schutting zijn?’ zijn des te meer van belang wanneer je kiest voor een nieuwe schutting. En daarom heen zijn er een aantal andere belangrijke dingen die handig zijn om te weten wanneer je een schutting gaat vervangen.

Verschillen per gemeente

Over het algemeen geldt de regel dat een tuinafscheiding, zoals een horizontale schutting, niet langer mag zijn dan twee meter. Als je je houdt aan deze regel, is er heel veel mogelijk wat betreft de schutting die je wilt kiezen. Daarnaast is het enorm van belang dat er rekening gehouden wordt met de plek waar de schutting staat. Als het precies op de grens staat van de grond met jullie en de buren, in dat geval is de schutting in bezit van twee eigenaren, ook al heeft één iemand het gekocht. Is dit niet het geval en staat de schutting op de grond van één van beide partijen, dan spreekt het voor zich dat de verantwoordelijkheid ligt bij degene op wiens de grond de schutting staat.

Rekening houden met andere regels

Naast het reguliere beleid wat betreft schuttingen zijn er ook andere regels waar je rekening mee moet houden wanneer je een schutting gaat plaatsen. Het is niet mogelijk om een doorkijk te hebben in de schutting als het gaat over de schutting in de achtertuin. Dit heeft alles met privacy te maken. Ook wanneer de buren er mee in stemmen, mag het eigenlijk niet. Dit geldt overigens niet voor de schutting in de voortuin. Ook moet er goed gekeken worden naar of het nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente om de schutting te kunnen plaatsen. Voor iedere gemeente is dit anders. Wanneer je je houdt aan de afmetingen die vast gesteld zijn, is een vergunning in veel gevallen niet nodig. Tenzij je het niet op eigen grond plaatst, maar op die van de gemeente. Er is geen enorm regelement voor, maar het is wel goed om even te weten hoe het plan er precies uit zal komen te zien en wat wel of niet kan binnen het beleid van de gemeente.

Geef een reactie