Alles wat je moet weten over stellinghout

Ben je in een creatieve bui en besluit je om zelf meubels te gaan maken? Gebruik stellinghout om zowel voor binnen als buiten meubels te creëren. Je geeft je woonkamer of buitenterras een heel eigentijds uiterlijk mee en je geeft je meubels hiermee een krachtig karakter. Meubels van stellinghout laten je vrienden en kennissen versteld staan van hoe mooi het is. In dit artikel vind je meer over stellinghout en alles wat erbij komt kijken.

Stellinghout is een vuren product

Een stukje achtergrondinformatie is op zijn plaats. Op internet en bij grote bouwmarkten vind je volop stellinghout, beter bekend als steigerhout. Het is vurenhout dat veel wordt gebruikt in de meubel- en bouwindustrie. Dit hout valt onder de categorie zachthout, is afkomstig van de naaldboom en bevat lange vezels. Daarnaast is stellinghout zeer flexibel en je hebt niet het probleem van harde en scherpe splinters. Dit soort hout is Ideaal voor bijvoorbeeld een plantenbak of tuinset.

Stellinghout in verschillende soorten kleuren

Je hebt stellinghout in verschillende soorten kleurtinten. Waar je het meest moderne uiterlijk meekrijgt, is als je kiest voor een grijze getinte kleur. Zo heb je ook stellinghout in een vintage kleur die minder ruw aanvoelen en je meubels vooral een nostalgische look and feel meegeeft. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om voor een bruin/grijze kleur hout te kiezen. Dit is gemaakt van gebruikt stellinghout en zorgt voor een authentieke en mooie uitstraling.

Stellinghout in diverse afmetingen

Je vindt allerlei verschillende soorten afmetingen als het aankomt op stellinghout. Het meest gebruikte en verkochte hout heeft een standaard van 32 x 200mm (dikte plus breedte). Daarnaast is de afmeting 30 x 200mm ook erg populair op de markt. Dan de lengte, die is meestal 5000mm, oftewel 5 meter. Dat maakt de planken extra geschikt voor grotere toepassingen.

Hoe wordt dit hout verwerkt?

Zoals vermeld valt dit soort hout onder de zachthout soorten. Dat betekent dat je het makkelijk en simpel kan verwerken en vervaardigen tot eigen meubels. De mogelijkheid bestaat er om dat te doen met een normale handzaag of afkortzaag. Je kan hierdoor de planken hout makkelijk afkorten. Als je het plan hebt om het stellinghout aan elkaar te schroeven doe je dat eenvoudig met houtschroeven die je in de bekende bouwmarkten volop vindt. Je kan ook de keuze maken om dit hout te beitsen in een gewenste kleur. Je brengt de beits makkelijk aan met een kwast. Maar het verwerken van dit hout is op zich niet nodig, je kan het ook laten zoals het is.

Geef een reactie