Hoe kan je palmolie gebruiken?

Als je van koken en bakken houdt zal je vast al wel eens van palmolie hebben gehoord. Het is niet de meeste bekende olie om in te bakken of te braden maar zeker wel de lekkerste! Door zijn unieke smaak wordt deze olie in veel verschillende keukens gebruikt en dat is zeker de moeite waard. Als je er zelf nog nooit iets mee hebt gedaan is dit het perfecte moment! Maar nu hoor ik je denken, waar kan ik dit dan allemaal mee gebruiken? In deze blog leg ik het je allemaal uit!

De Afrikaanse keuken

In West Afrika houden mensen enorm van hun palmolie en ze gebruiken dan ook hoeveelheden die ons, ‘Westerlingen’ zouden laten schrikken. Het is niet ongebruikelijk om in een Gambiaans of Senegalees gerecht 2 koppen (toch zeker zo’n 300 ml) palmolie te gieten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan in stoofschotels of soepen. Zelf zou ik je aanraden om toch net wat minder te gebruiken om het voor ons smaakvol genoeg te maken. De olie geeft dan alsnog genoeg smaak en kleur aan het gerecht, maar het is niet meer zo’n enorme hoeveelheid. Je kunt de palmolie dus prima gebruiken als smaakmaker, net zoals olijfolie. Giet ‘n beetje over gekookte of gegrilde groenten… voeg het toe aan een stoofschotel of soep… of bak er zelfs een stukje vlees in!

Waar zit het allemaal al in?

Maar wist jij ook al dat palm olie eigenlijk al in veel meer producten zit dan dat je zelf wist? Duurzame palmolie zorgt voor goede vetten in je lichaam en je kan ook eigenlijk niet zonder! Hier onder staan een aantal palm oil products beschreven waar jij waarschijnlijk nog niet echt van af wist. Veel producten die je op je brood smeert, maar ook brood zelf, bevatten palmolie. Zo wordt palmolie toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta’s, om te voorkomen dat de olie bovenin de pot gaat drijven. Andere voorbeelden zijn hazelnootpasta en ander smeerbaar broodbeleg, maar ook beschuit, soepstengels en cruesli. Palmolie wordt ook in cosmeticaproducten als make-up, zeep, crèmespoeling, deodorant en shampoo gebruikt als een natuurlijk alternatief voor aardolie. Want het is namelijk niet alleen goed voor je lichaam van binnen, ook je huidje wordt er blij van. Maar denk bijvoorbeeld ook aan producten in blik, zoals soep. Zoals hierboven vernoemd kan je palmolie zelf aan je soep toevoegen voor een lekker smaakje. Maar ook in de supermarkt zal je dit tegen komen! Als je kiest voor palmolie koop dan wel duurzame palmolie!

Geef een reactie